Ensimmäinen pysähdys oli taiteilija Emil Wikströmin ateljeessa Visavuoressa, jossa joimme aamukahvit ja tutustuimme museoon.

Hahmotelma veistoksesta, joka on Säätytalon päätykolmiossa. Museon opas esitteli Emil Wikströmin veistoksia.

Vasemmalla Wikströmin yksi kuuluisimmista veistoksista. Ateljee-rakennukseen kuului myös tähtitorni. Lopuksi tutustuimme omaan tahtiin Kari Suomalaisen pilakuviin Kari-paviljonkissa.

Museokierroksen jälkeen tutustuimme Emil Wikströmin asuinrakennukseen.

Emil Aaltosen Pyynikin linnassa tutustuimme Mäntsälän Ylikartanon näyttelyyn. Pyynikin linna on Jarl Eklundin suunnittelema, kuten Saaren ja Hirvihaaran kartanotkin Mäntsälässä.

Siirryimme syömään ravintola Blevnaan, joka sijaitsee Finlaysonin vanhassa tehdasrakennuksessa kutomosalissa. Suomen ja Venäjän ensimmäiset sähkövalot otettiin käyttöön tässä salissa.

Ruokailun jälkeen kävimme keskustorilla. Kuvassa (oik.) näkyy Tampereen vanha kirkko. Palasimme paikallisoppaan kanssa takaisin Finlaysonin tehdasalueelle.

Finlaysonin tehtaan johtajan asunto (vas.) on nykyään ravintola Palatsi. Finlaysonin kirkko (oik.) on suosittu vihkikirkko.

Tallinpiha on vanha museoalue, jossa on käsityöläisten myyntikojuja.

Näköala Pispalan harjun huipulta Pyhäjärvelle. Lauri Viidan asuintalo. Hän kuoli tapaturmaisesti Mäntsälässä, kun oli menossa tapaamaan kuvanveistäjä Heikki Varjaa.

Amurin työläismuseossa on kattava valikoima työläisasuntoja1700-luvulta 1960-luvulle.

Tässä huoneessa (vas.) asui mummo viimeksi vuonna 1973 ja huone on jätetty alkuperäiseen kuntoon hänen lähtönsä jälkeen. Toisessa kuvassa (oik.) tyypillinen 60-luvun pieni työläisasunto, jossa saattoi asua monilapsinen perhekin.

Lähtökahvit juotiin viihtyisän Amurin helmi -kahvilan pihalla.

KESÄRETKI TAMPEREELLE 2010

Tampereen retkellä vierailukohteina olivat mm. taiteilija Emil Wikströmin ateljee Visavuori ja koti, Ylikartanon historiasta kertova Emil Aaltosen museo sekä Amurin työläismuseo.

 
Takaisin