Arkkitehti Pekka Saatsi lastensa kanssa katsastamassa talkoolaisten työn tuloksia. Hänen tutkimustensa mukaan ajanhammas on nakertanut pitäjäntupaan vain kosmeettisia vaurioita.

Myös konservaattori Charles Marin (vas.) kävi tutkimassa pitäjäntuvan aarteita. Taustalla näkyvä puhalletusta lasista tehty ovi on erittäin arvokas ja todennäköisesti alkuperäinen. Talkooporukoita (oik.) purkamassa vanhaa laudoitusta.

Avattu tuvannurkka paljasti ehjänä säilyneet hirret. Saatsin ohjeiden mukaan laudoitusta uusitaan hellävaraisesti vain pahimmista paikoista säilyttäen mahdollisimman paljon alkuperäistä. Samaan tapaan on toimittu mm. vanhan Porvoon restauroinnissakin.

Ma 7.9. Mäntsälän VPK kävi kaatamassa pari puuta tuvan nurkalta. Nyt tupa näkyy tiellekin hyvin.

Pe 11.9. Uusi maalinhämmennysmela pääsi tulikokeeseen, kun punamultamaalia alettiin keittämään Eero Alangon ja Pentti Friskin toimesta.

Punamultamaaliin tarvittiin 150 litraa vettä, 12 kg ruisjauhoja, rautavihtrilliä ja 25 kg punamultaa. Maalia keitettiin yli kolme tuntia ja valmista maalia saatiin 19 purkkia.

La 12.9. klo 8.00 aamulla olivat innokkaimmat maalarit jo työntouhussa. Alussa värisävy (Italian punainen) näytti liiankin räikeältä, mutta kuivuessaan siitä tuli juuri oikeansävyinen.

Vilskettä riitti kaikenpäivää ja välillä pensseleitä piti hommata lisääkin. Oikealla näkyy varta vasten rakennetut tukevat maalaustikkaat, jotka osoittautuivat erittäin käteviksi.

Maalatessa sen vasta huomasikin, kuinka harmaaksi tuvan entinen maali olikaan kulunut.

Konservaattori Charles Marin (1. vas) ja arkkitehti Pekka Saatsi (2. vas) olivat tyytyväisiä värisävyyn. Oikeanpuoleisessa kuvassa Pentti Ovaska, Katri Hämäläinen maalaamassa tuvan nurkkaa sekä Jyrki Sahari ja Emilia Saatsi maalaustauolla.

Entisellä toriplaanilla sai ostaa lettua, makkaraa ja muikkuja. Talkoolaiset saivat hernesopan lisäksi ilmaisen letun. "Kenraalikuvernööri Sprengtporten" (oik.) kävi kiittämässä talkoolaisia hyvästä työstä.

Keijo Grönroos ja Atte Pynnönen viihdyttivät talkooväkeä ja Saatsin pariskunta innostui jopa tanssahtelemaan tuvan edustalla.

Emännät olivat kattaneet tupaan maukkaita pullia ja leipiä sekä kahvia ja mehua kaikille tarjolle. Talkoolaiset saivat lisäksi hernekeittoa. Valoisa tupa yllätti monet avaruudellaan, vaikka ikkunat olivatkin valkoisten paperien peitossa.

Punamultamaalaus saatiin kunnialla päätökseen klo 16.00 auringon hyväillessä vastamaalattua tupaa.

Ma 14.- Ke 16.9. viimeisteltiin ikkunanpielet ja otsalaudat Charlesin helmenharmaaksi sävyttämällä maalilla. Sää oli edelleen suosiollinen niin, että vaaleat osat saatiin maalattua kahteen kertaan.

Ke 23.9. Talkoolaisten jälkeen kunnan puisto-osasto tuli muotoilemaan pitäjän tuvan ympäristöä, niin että sadevedet saadaan ohjattua jatkossa tuvan ohitse ojaan. Pe 25.9. aseteltiin jo uusia reunakiviä paikoilleen.

Talkoolaisten osalta työ on valmis ja oli aika korjata telineet pois. Urakka kesti neljä viikkoa ja lopputulokseen kaikki ovat olleet tyytyväisiä.

PITÄJÄNTUVAN KUNNOSTUSTALKOOT 2009

Kirkonmäellä sijaitseva vuonna 1854 rakennettu pitäjäntupa eli Mäntsälän ensimmäinen kunnantalo oli muuttunut ajansaatossa ränsistyneen näköiseksi, joten sitä alettiin kunnostaa talkoovoimin.

 

Kaikki talkoolaiset saivat lopuksi itselleen oheisenlaisen henkilökohtaisen kunniakirjan. Sen taustalla näkyvä vanha asiakirja on ote alkuperäisestä Mäntsälän pitäjänkokouksen pöytäkirjasta 22.1.1854, jossa päätetään pitäjäntuvan rakentamisesta.

 

Takaisin